Hope vill ändra på könsnormen

Både som kvinna och som man så märker man att det ibland saknas plagg, man tycker antingen om ett plagg som finns på den motsatta avdelningen och då inte i den rätta storleken. Fast i Sverige och världen har kommit långt i vår strävan att bli jämlika är det ändå ganska svart och vitt i klädbranschen. Som man hittar man oftast rätt på herravdelningen och som kvinna på damavdelningen. Det finns egentligen ingen butik som har ett utbud som är unisex i dagsläget. Huvudbonader och accessoarer är det enklare att hitta för båda könen men kläder ligger fortfarande och släpar trots att samhället har förändrats under alla år.

Nu är det dock ett svenskt företag som satsar stort på att ändra synen på könsnormen kring kläder

från http://hope-sthlm.com/

Hope är ett företag som grundades 2001 av Ann Ringstrand och Stefan Söderberg och de har vunnit många priser för sina designkollektioner. De har nu skapat en kollektion som de hoppas ska bryta trenden med uppdelade kläder för män och kvinnor. Förra året släppte Hope en kollektion som är helt unisex, på deras kläder står det nu både herr- och damstorlekar vilket betyder att de är skapade för alla, det kommer alltså inte spela någon roll om kläderna ska användas av en kvinna eller man. Alla kan hitta sin storlek i denna nya kollektion.

Så här skriver man på sin hemsida:

”To celebrate these individuals, we’re introducing a new sizing system and will from spring/summer 2017 label all our garments with both women’s and men’s sizes. After all, there’s no reason why anyone should feel limited by the conventions of women’s and menswear.”

De vill lyfta individen och inte ett speciellt kön. Därför inför de ett nytt system för att märka deras kläder, den kollektion som kommer ut våren och sommaren 2017. De skriver att det inte är någon anledning att någon ska behöva känna sig begränsad till dagens tradition med dam- och herrkläder.

Original och en konverterad storlek

På kläderna så kommer det att stå en originalstorlek till vänster och en konverterad till höger. Man beskriver damstorleken som original och herrstorleken blir den som är ny. De tror att genom denna kollektion så kommer man att bryta normen, att män och kvinnor ska ha möjlighet att handla över de olika avdelningarna. Det är ett litet steg enligt dem men något som är viktigt, framförallt om vi ska komma någon vart i utvecklingen så är det någon som måste börja med detta.

Här kan du handla på Hope

Hope har en webbutik men också fysiska butiker i flera länder. På nätet kan du handla och få fri frakt på alla beställningar över 150 kr. De fysiska butikerna hittar i Sverige, Danmark, Nederländerna och Norge.

Sverige

Götgatan 34, Stockholm

Smålandsgatan 14, Stockholm

Odengatan 70, Stockholm

Korsgatan 7, Göteborg

Malmborgsgatan 1, Malmö

Barkaby Outlet, Järfälla

Danmark

Pilestraede 19, Köpenhamn

Nederländerna

Hartenstraat 26, Amsterdam

Norge

Øvre Slottsgate 17, Oslo

Det ska bli spännande och se hur detta går och om vi får se en utveckling av det under 2017.